Löysin pitkästä aikaa hyvän fantasiakirjasarjan. Aloitin tosin väärästä kohdasta, kun en tajunnut Lordi Kultaisen olevan jatkosarja Näkijän tarulle.  Luin siis ensin Lordi Kultaisesta ensimmäisen osan ja sen jälkeen Näkijän tarun kokonaan. 

Etsiessäni sarjan jatko-osan nimeä netistä törmäsin siihen, että kirjailija Robin Hobb onkin nainen!  Nimi viittasi jotenkin mieheen. Tämä johtuukin siitä, että Robin Hobb onkin nimimerkki, ja varsinainen kirjoittaja on nimeltään Margaret Astrid  Lindholm Ogden, kansalaisuudeltaan Yhdysvaltalainen.  Hän on kirjoittanut useita kirjasarjoja, joista ilmeisesti vain nämä kaksi on suomennettu Sauli Santikon toimesta. 

Näkijän taru sijoittuu Kuuteen herttuakuntaan, joka on täysin fiktiivinen.  Tarinaa kerronta alkaa 6 -vuotiaan, kuninkaallista alkuperää olevan  äpäräpojan saapumisesta kaupunkiin. Koko sarjan ajan pääsee seuraamaan Fitz Uljaaksi nimetyn pojan kasvutarinaa mieheksi ja kuninkaan salamurhaajaksi.  Fitz saa jatkuvasti sekä ystävällisyyttä, että suurta paheksuntaa osakseen ja joutuu elämään oman, sekä kuninkaallisten turvallisuuden takia linnan tiloissa. Isäänsä, tulevaa kuningasta hän ei näe koskaan, koska isä vetäytyy äpäräskandaalin takia kruununperimyksestä, eikä halua olla muutenkaan tekemisissä kenenkään kanssa, kuollen viimein onnettomuudessa, kaukana Peuralinnan kaupungista. 

Isän veli Totuus ottaa Fitzin suojelukseensa, kun taas isän velipuoli Valta pitää häntä suurimpana vihollisena läpi elämänsä. Valta on perinyt katkeruutensa äidiltään, joka on vanhan kuninkaan toinen puoliso. Valta haluaa kaiken vallan ja rikkaudet itselleen. 

Fitzillä, kuten monella muullakin Näkijöiden suvun jäsenellä, on sisällään eräänlaineen taikuus, Taito, jolla voi hallita ihmisen mieltä ja vaihtaa ajatuksia pitkienkin matkojen päästä. Fitziä yritetään myös kouluttaa taidon käytössä, mutta tämä ei onnistu, koska Valta on manipuloinut tätäkin asiaa ja ottanut koko sen hetkisen opiskelijaryhmän valtaansa. Fitzin taito turmellaan ja sen käyttö on hänelle hyvin vaikeaa, kunnes nykyinen kruununprinssi Totuus ottaa hänet oppiinsa. Lisäksi Fitzillä on syntymästään saakka ollut epäpuhdas taikuus; vaisto, jolla hän pystyy olemaan yhteydessä joihinkin eläimiin ja luomaan vaistositeen yhteen eläimeen.  Näiden molempien taitojen avulla Fitz on erittäin vahva taikuudessa, kun oppii sitä ensin käyttämään. 

Samaan aikaan Kaukosaarelaiset merirosvot aloittavat rosvoilunsa rannikkokaupungeissa, ottaen valtaansa maa-alueita ja ahjoten ihmisiä tunteettomiksi hirviöiksi.  Merirosvoja vastaan taistelu onkin koko sarjan pääteemana loppuun asti, Totuuden lähtiessä etsimään Ikiaikaisia, jotka lopulta löytääkin. 

Sarjassa on monia kohtia, joissa tulee mieleen jokin toinen fantasiataru, mutta ne on näppärästi käännetty koskettamaan juuri tätä tarua, kuten taidon ja vaiston käyttö, lohikäärmeet, tahdottomat ihmishirviöt ja jopa uudelleensyntyminen. '

Pitkään aikaan en ole lukenut mitään näin vauhdilla ja nyt odotankin innolla kirjaston ilmoittavan, että toinen osa Lordi Kultaisesta on löytynyt lainattavaksi.