Sain luettua muistaakseni Ziinan ehdottaman kirjan Historiantutkija, kirjoittanut Elizabeth Kostova. Kirjailija on amerikkalainen.  Kirja on kymmenen vuoden kirjoittamisen tulos ja ilmestyttyään nousi nopeasti myydyimpien kirjojen listoille.

Eräs historiantutkija kertoo tyttärelleen elämänsä tarinaa ja vaimonsa katoamista. Vaimo katosi tyttären ollessa aivan pieni.

Kirjassa on useita otsikonmukaisia henkilöitä, joista monet ovat saaneet oudolla tavalla käsiinsä samanlaisen vanhan kirjan, jossa ei ole sivuilla mitään muuta, kuin yksi lohikäärmeen kuva.  Kaikki ovat tahollaan ihmetelleet kirjan ilmestymistä kuin tyhjästä ja alkaneet tutkia sitä. Jäljet ovat johtaneet pahamaineisen sotilaan, Vlad Tepezin aikakauteen. Kuuluisa valakialaisten johtohahmo, lisänimeltään Seivästäjä, taisteli raivoisasti Turkkilaisia vastaan.  Hän oli tunnettu hirveästä julmuudestaan ja olikin saanut lisänimen Dracul.   Transilvanian vuoristoon hän rakennutti itselleen linnan, joka oli suojapaikkana, jos ottomaanit pääsivät liian lähelle.   Toisaalta hän teki suuria lahjoituksia kirkolle ja sai munkit puolelleen. 

Julmuuksien takia ihmiset pelkäsivät Dracul´ia vielä tämän kuolemankin jälkeen ja tarinat levisivät sekä kertomuksina, että kirjoituksina, mm. kuvitteellisena kirjana Draculasta, kirjoittanut Bram Stoker. He kertoivat mm. rutoista, jotka olivat Vlad Tepezin aiheuttamia.

  Kirjan löytänyt  tutkija (tarinaa kertova isä)  päättää kertoa tutkimuksistaan yliopiston opettajalle, joka kertoo myöskin saaneensa aikoinaan kirjan ja tutkineensa asiaa.  Tapaamisen päätyttyä opettaja katoaa verisesti.  Tutkija etsii häntä Turkista, Romaniasta, Valakiasta ja Bulgariasta, löytäen uusia tuttavia, jotka auttavat häntä etsinnöissä. Yksi tutkija sattuukin olemaan kadonneen opettajan tytär, joka tekee tahollaan tutkimuksia. Tutkijat jatkavat yhdessä ja taitavat rakastuakin siinä matkan varrella.

  Historialliset kirjoitukset johtavat heidät munkkiveljeskunnan jäljille. Ryhmä munkkeja oli aikoinaan lähtenyt pyhiinvallusmatkalle salaperäistä aarretta etsimään.  Asia hahmottuu pikkuhiljaa ja yksityiskohdat selventävät tutkimusta, joka vie nykypäivän etsijät viimein oikeille poluille. 

 

Kirja oli kiinnostava, joskin ajoittain hieman pitkäveteinen. Vanha tarina oli saanut uudenlaiset puitteet.  Siihen nähden, että kirja löytyi aikuisten kauhukirjallisuus -osastolta, ei se ollut ollenkaan pelottava.  Jos nyt ei oteta huomioon minun vilkasta mielikuvitusta ja unia, joissa muutama tuttava muuttui vampyyriksi. Se oli aika ahdistavaa.